
رتبه بندی دانشگاه های ایران
آخرین بروزرسانی : 1396-07-16
لیستی از رتبه بندی بهترین دانشگاه های ایران بر اساس مرجع معتبر جهانی Webometrics
برگرفته شده از Webometrics

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران یکی از دانشگاههای دولتی ایران و تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در استان تهران است. این دانشگاه موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران را نیز اداره میکند.
در سال ۱۹۸۶ دانشکدههای علوم پزشکی از دانشگاه تهران رسماً بدستور بخشنامه جدید دولت جدای و مستقل گردیدند و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران را تشکیل دادند. اما بر اساس تفاهم نامه بین دو دانشگاه، اعضای هیئت علمی دانشجویان و پژوهشگران دو دانشگاه کماکان متعهد هستند مقالات علمی و پژوهشی خود را در مجلات و کتب و کنفرانسهای خارجی و بینالمللی با یک نام به چاپ برسانند.

دانشگاه تهران بزرگترین مرکز آموزش عالی در ایران است که در سال ۱۳۱۳ خورشیدی به دستور رضا شاه پهلوی تأسیس شد. دانشگاه تهران هم اکنون دارای ۲۵ دانشکده، ۹ پردیس و ۱۱ مرکز پژوهشی است و از استادان مجرب ایرانی در بیشتر رشتهها بهره میگیرد. برند دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۲ در دهمین جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد.
براساس نظام رتبهبندی بینالمللی دانشگاهی شانگهای، در رتبهبندی دانشگاههای جهان در سال ۲۰۱۴، دانشگاه تهران رتبه۵۶۶رابین دانشگاههای برتر جهان کسب کرد. در سال ۲۰۱۵ نیز درنظام رتبهبندی شانگهای این دانشگاه در رتبه ۳۰۰–۲۰۱ و در رشتههای فنی و مهندسی نیز در رتبه ۷۵–۵۱ و در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفت.

دانشگاه صنعتی شریف دانشگاهی دولتی واقع در خیابان آزادی تهران، ایران است. این دانشگاه در سال ۱۳۴۴ با نام دانشگاه صنعتی آریامهر بنیانگذاری گشت که پس از انقلاب اسلامی، در آبان ۱۳۵۸، بهافتخار یکی از دانشآموختگان آن، مجید شریف واقفی، به دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد. دانشگاه صنعتی شریف در محله طرشت تهران در نزدیکی میدان آزادی واقع شده، و پردیسی نیز در جزیره کیش در خلیج فارس دارد.

دانشگاه صنعتی امیرکبیر یا پلیتکنیک تهران یکی از دانشگاههای فنی و صنعتی ایران است که در شهر تهران قرار دارد. این دانشگاه علاوه بر تهران، دارای پردیسهایی در بندرعباس، ماهشهر و گرمسار است. دانشگاه صنعتی امیرکبیر نخستین دانشگاه صنعتی ایران است که در سال ۱۳۳۷ رسماً افتتاح شد. نسبت تعداد اعضای هیئت علمی به دانشجو (کارشناسی و تحصیلات تکمیلی) در این دانشگاه در سال ۲۰۱۰، تقریباً ۱ به ۲۱ بوده است. در حالیکه این نسبت در دانشگاههای ایران بهطور متوسط ۱ به ۳۳ است.

دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاهی دولتی و به اعتقاد برخی اولین مؤسسهٔ آموزش عالی در ایران است که هستهٔ اولیهٔ آن در سال ۱۳۰۸ شکلگرفته است.این دانشگاه در تهران واقع است و شعبههای آن در شهرهای اراک، بهشهر، دماوند و نور قرار گرفتهاند. این دانشگاه در سال ۲۰۱۶ در رتبهبندی تایمز به عنوان بهترین دانشگاه ایران و بالاتر از دانشگاههای شریف و تهران قرار گرفت. در سال ۲۰۱۵ نیز این دانشگاه به همراه دانشگاه شریف تنها دانشگاههای ایرانی در بین ۶۰ دانشگاه برتر آسیا بودند. رتبهبندی سال ۲۰۱۷–۲۰۱۶ کیو اس، دانشگاه علم و صنعت ایران را به عنوان دومین دانشگاه کشور معرفی کرد. با وجود اساتید بسیار معروف و مجرب در بسیاری از رشتههای فنی همچون مهندسی مکانیک و مهندسی برق این دانشگاه یکی از ۳ دانشگاه برتر ایران محسوب میشود.

دانشگاه تربیت مدرس یکی از دانشگاههای دولتی ایران و تنها مرکز تحصیلات تکمیلی جامع دولتی کشور میباشد که در شهر تهران واقع شده است. این دانشگاه در سال ۱۳۶۰ با عنوان مدرسه تربیت مدرس و با هدف تربیت کادر هیئت علمی دانشگاهها، به عنوان تنها دانشگاه تخصصی تحصیلات تکمیلی ایران تأسیس گردید و در سال ۱۳۶۱ اقدام به پذیرش دانشجو در رشته مدیریت و برخی از رشتههای علوم انسانی نمود. این مدرسه در سال ۱۳۶۵ به دانشگاه تربیت مدرس ارتقا یافت.

دانشگاه صنعتی اصفهان یکی از دو دانشگاه بزرگ دولتی استان اصفهان و با ۲۳۰۰ هکتار مساحت، بزرگترین دانشگاه کشور از لحاظ وسعت است. این دانشگاه در محدودهٔ اتوبان آزادگان و در ۵ کیلومتری مرکز اصفهان قرار گرفتهاست. این دانشگاه دارای پارک جنگلی کوچکی است و کوه سید محمد، کوه صلات و امامزاده سید محمد در اراضی دانشگاه واقع شدهاند.
دانشگاه صنعتی اصفهان، در سال ۲۰۱۲ از طرف پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) درآخرین گزارش آن از پیشتازان علم درکشور، به عنوان چهارمین دانشگاه در میزان تولید علم کشور طی سه دهه گذشته اعلام شده است.

دانشگاه فردوسی مشهد یکی از دانشگاههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است. این دانشگاه که پیشنهاد تأسیس آن به قبل از دهه بیست خورشیدی بر میگردد از قدیمیترین دانشگاههای ایران به شمار میآید. دانشگاه فردوسی مشهد در زمان پهلوی از نظر علمی و آکادمیک زیر نظر دانشگاه سان فرانسیسکو آمریکا قرار داشت.

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی شهید بهشتی یکی از دانشگاههای دولتی ایران و تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در استان تهران است.
در پی تصویب قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ابلاغ حکم وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی از شهریورماه سال ۱۳۶۵ با ادغام بعضی از واحدهای آموزشی و درمانی وابسته به وزارت بهداری و دانشگاه ملی سابق شروع به فعالیت نمود.

دانشگاه شیراز یکی از دانشگاههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و از قدیمیترین دانشگاههای ایران است که در سال ۱۳۲۵ خورشیدی تأسیس گردید. پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، دانشگاه کنونی شیراز، «دانشگاه پهلوی» نامیده میشد. بر اساس رتبهبندی دانشگاههای ایران که هر سال توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام میشود دانشگاه شیراز در میان دانشگاههای جامع ایران رتبهٔ سوم کشور را پس از دانشگاههای تهران و تربیت مدرس کسب کردهاست و یکی از ۵ دانشگاه مادر در رشتههای مهندسی بهشمار میآید. محوطه دانشگاه شیراز که توسط مینورو یاماساکی طراحی شده، از نظر وسعت در کشور ایران در رتبهٔ دوم قرار دارد.

دانشگاه شهید بهشتی یکی از دانشگاههای دولتی معتبر ایران است که در منطقهٔ اوین، غرب ولنجک و شرق درکه در شمال غربی شهر تهرانواقع شدهاست. دانشگاه شهید بهشتی هم اکنون دارای ۱۹ دانشکده، ۳ پردیس و ۱۶ پژوهشکده و مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی است. در حال حاضر سید حسن صدوق ریاست این دانشگاه را به عهده دارد.
این دانشگاه در سال ۱۳۳۸ با نام دانشگاه ملی ایران بهدستور محمدرضا شاه پهلوی و توسط علی شیخالاسلام تأسیس شد و تا پیش از سال ۱۳۶۲ با این نام خوانده میشد. علیرغم افتتاح رسمی در اسفندماه ۱۳۳۹، پذیرش دانشجو در مهرماه ۱۳۳۹ و توسط دانشکدههای معماری و شهرسازی و علوم بانکداری که اولین دانشکدههای دانشگاه بودند انجام شد. در خرداد ماه سال ۱۳۶۲ ستاد انقلاب فرهنگی وقت با تغییر نام دانشگاه از «دانشگاه ملی ایران» به «دانشگاه شهید بهشتی» موافقت کرد.

دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیش از ۸۰۰۰ دانشجو و دستیار تخصصی، ۹۱ رشته مختلف تحصیلی، ۵۳۹ عضو هیئت علمی و بیش از ۱۸۰۰۰ پرسنل بهداشتی، درمانی و پشتیبانی علاوه برتعلیم و تربیت جوانان این مرز و بوم، مسئولیت تأمین بهداشت و درمان استان را نیز بر عهده دارد.
این دانشگاه علاوه بر کیفیت مطلوب آموزشی و پژوهشی با انجام فعالیتهای درمانی پیچیدهای نظیر پیوند کبد، قلب، کلیه و دیگر درمانهای پیشرفته به بیماران و نیازمندان خدمت ارائه نموده و به عنوان یکی از بزرگترین و معتبرترین دانشگاههای ایران و خاورمیانه مشغول فعالیت میباشد.

دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی یکی از دانشگاههای برتر دولتی ایران است که دانشکدههای آن به صورت غیرمتمرکز در شهر تهرانقرار دارند. این دانشگاه در سال ۱۳۹۲ در بین پنج دانشگاه صنعتی برتر ایران قرار گرفت. این دانشگاه یکی از دانشگاههای برتر دولتی ایران است و در اولویتهای رتبههای برتر کنکور سراسری قرار میگیرد. با تصویب شورای انقلاب فرهنگی این دانشگاه در سال ۱۳۵۹ با ادغام ۹ مرکز آموزش عالی (مؤسسه عالی تکنیکوم نفیسی (مؤسس مهندس حبیب نفیسی)، مدرسه عالی فنی، دانشکده نقشهبرداری، مؤسسه آبشناسی، دانشکده هواشناسی و علوم جو، دانشکده مخابرات، مدرسه عالی ساختمان، دانشگاه کار و پیشه، تربیت دبیر فنی پلی تکنیک تهران، دانشگاه علوم و فنون مجتمع آموزشی وزارت راه، مجتمع تکنولوژی تهران و مدرسه عالی تلویزیون و سینما) به شکل کنونی و با نام دانشگاه فنی و مهندسی تشکیل شد و در سال ۱۳۶۷ به نام خواجه نصیرالدین طوسی، دانشمند ایرانی تغییر نام داد.

دانشگاه آزاد اسلامی مشهد از نخستین واحدهای دانشگاهی است که در آذر ماه سال ۱۳۶۱ تأسیس و با ۱۶۷ دانشجو در سه رشته در مهر ماه ۱۳۶۲ حرکت علمی خود را آغاز نمود و از تیرماه ۱۳۷۹ از لحاظ رتبه به دانشگاه جامع ارتقاء یافته است و در دومین مجمع عمومی اتحادیه بینالمللی دانشگاههای جهان اسلام (فروردین ماه ۱۳۸۰ –کوالالامپور) بعنوان عضو آن اتحادیه پذیرفته شده است و در حال حاضر آمار دانشجویان آن بیش از ۳۲۰۰۰هزار نفر و تعداد فارغ التحصیلان ۸۰هزار و ۵۰ نفر است. به عبارتی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، بزرگترین دانشگاه شرق كشور است. اين دانشگاه اولین و تنها پژوهشكده مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (شورای گسترش آموزش عالی) در بین كل واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی كشور به نام پژوهشکده محیطهای خشک را از سال 1394 ایجاد و در اختیار دارد.

دانشگاه تبریز (پیشتر: دانشگاه آذرآبادگان) یکی از دانشگاههای دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری میباشد که در شهر تبریز واقع است. این دانشگاه شامل ۲۲ دانشکده است و در کل دارای ۲۹ قطب علمی و مجتمع آموزشی است. این دانشگاه در سال ۱۳۲۶ به عنوان دومین دانشگاه قدیمی ایران پس از دانشگاه تهران، بنیان گذاشته شد. دانشگاه تبریز بزرگترین مرکز علمی در شمال غرب ایران میباشد.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد یکی از دانشگاههای دولتی ایران و تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در شهر مشهد است. این دانشگاه با دارا بودن ۷ معاونت و ۱۸ شبکه بهداشت و درمان، ۸ دانشکده، ۲۸ بیمارستان و ۱۶ مرکز تحقیقاتی، (۴ مرکز مصوب وزارت و ۱۲ مرکز مصوب دانشگاه) و به طور کلی از حیث گستره وسیع ارائه خدمات بهداشتی درمانی به بیش از ۵ میلیون نفر جمعیت بزرگترین دانشگاه کشور به شمار میرود.

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان یکی از دانشگاههای دولتی تیپ یک ایران و تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در استان اصفهان است
دانشکده پزشکی اصفهان در سال ۱۳۲۵ تأسیس شده و در سال ۱۳۷۵ در پنجاهمین سالگرد تأسیس آن از طرف دولت جمهوری اسلامی به پاس تلاشهای ۵۰ ساله آن لوح سنگی یادبودی تقدیم شده که اکنون در حیاط دانشکده نصب میباشد.

دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با نام کامل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی تبریز، یکی از دانشگاههای شهر تبریز است. این دانشگاه دارای ۸ دانشکده داروسازی، پزشکی، پیراپزشکی، دندانپزشکی، پرستاری و مامایی، بهداشت و تغذیه، توانبخشی و علوم نوین پزشکی میباشد.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یک دانشگاه خصوصی در شمال غرب شهر تهران است که بزرگترین واحد دانشگاه آزاد اسلامیمحسوب میشود. این دانشگاه در جوار ساختمان سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته است. این دانشگاه دارای ۲۰ دانشکده و ۴ مرکز تحقیقاتی است که ۳۴۴ رشتهٔ آموزشی را در سطوح تحصیلات تکمیلی و دکترا با بیش از ۴۰۰۰۰ دانشجو ارائه میدهد. کارکنان آکادمیک شامل ۸۵۰ عضو تمام و پاره وقت و همچنین استادان مدعو میباشند.
این دانشگاه دارای بزرگترین کتابخانهٔ دانشگاهی ایران با بیش از یک میلیون کتاب است. مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما یکی از دو مرکز تحقیقاتی در زمینه گداخت هستهای در ایران است. این دانشگاه دارای بزرگترین پارکینگ طبقاتی تهران است.

دانشگاه اصفهان یکی از دو دانشگاه بزرگ دولتی شهر اصفهان است. موقعیت فیزیکی این دانشگاه به گونهای است که در مجاورت دروازه شیراز قرار گرفته و با وسعتی نزدیک به ۳۰۰ هکتار یکی از بزرگترین دانشگاههای ایران است. دانشگاه دیگر بزرگ دولتی اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان است که در سوی دیگر اصفهان و در حومه شهر، قرار گرفتهاست. آموزشگاه عالی بهداری (تاسیس سال ۱۳۲۵) اولین مؤسسه عالی در اصفهان بود. دانشکده پزشکی به سال ۱۳۲۹ تأسیس شده بود که با تجمیع چندین دانشکده در هزارجریب، دانشگاه اصفهان در سال ۱۳۴۷ بصورت جامع شکل گرفت
- ashqale vaqan